Plat eller krone?
Dronning Margrethe II udlever til det sidste af hendes periode sit valgsprog: Guds hjælp, folkets kærlighed, Danmarks styrke.
Da mennesket begyndte at bruge mønter for at ensrette og validere værdien af det metal, der skiftede hænder i handel, var det først med simple symboler. De skulle vise renheden af metallet og værdien. Inden længe fik mønterne også et ansigt. Først figurer, som guder eller stærke dyr med særlige kræfter. Men inden længe personer.
Det, at præge mønter opstod i kongeriget Lydien for cirka 2600 år siden. Det var også her, at Tissaphernes, en soldat, der vandt retten til at regere på kongens vegne over en region i riget, i et formodet anfald af storhedsvanvid, satte sit ansigt på en lokal møntfod for cirka 2400 år siden.
Det var og er en funktion, der både virker indadtil - fordi den garanterer værdien af mønten - og udadtil. Ved at vise, hvem der bestemmer her. Efter guder og symboldyr blev det forbeholdt konger, kejsere og præsidenter, at eje den ultimative magtdemonstration. Sådan fortsatte det i mange år.
Men noget har ændret sig. Der er stadig kongelige symboler på danske mønter. På 1, 2 og 5-kronerne finder vi Dronning Margrethe IIs monogram. På 10 og 20-kronen Dronningens portræt. Skabt af billedhuggeren Eva Hjorth. Men ellers bliver pladsen brugt på andre værdier end den rå magt. De danske sedler har en dansk bro på den ene side og vigtige arkæologiske fund på den anden.
Det er interessant at se, hvordan kronen i Dronning Margrethe IIs regeringsperiode er gået fra et ukrænkeligt symbol til at være et mere fællesfolkeligt symbol, der kan bære at blive brugt til at vise andre værdier en kronens magt. F.eks. det Danmark og den historie, som vi har sammen.
Helt aktuelt af almindelige virksomheder og mennesker i ugerne op til tronskiftet, med kongehusets midlertidige frisættelse, af både den officielle krone (som forøvrigt er Christian V’s krone) og Dronning Margrethe IIs monogram, indtil d. 21. januar i forbindelse med fejringen af tronskiftet.
På sin vis en helt særlig og meget smuk demonstration af Dronning Margrethe IIs reelle magt, at selv når hun giver sine vigtigste symboler fri er der ingen tvivl om de vil blive brugt til at hylde kongehusets fortsatte eksistens og ikke udfordre det.
Dronning Margrethe II udlever til det sidste af hendes periode sit valgsprog: Guds hjælp, folkets kærlighed, Danmarks styrke.